Nasiona Chia są małe, czarne i super zdrowe. Są najlepszą rzeczą od czasu kromki chleba według niektórych ludzi i można je wykorzystać w wielu rzeczach i sposobach. Niektórzy ludzie jedzą je na surowo, ale nie jest to zalecane, ponieważ staną się one galaretowate i nie jest to zbyt przyjemne. Zamiast tego możesz użyć ich w płatkach śniadaniowych lub w jogurcie, a nawet upiec z nimi.
Najczęstszym sposobem użycia ich jest pudding, który jest prosty w przygotowaniu, ale pyszny do jedzenia. Istnieją dwa sposoby na zrobienie puddingu z nasion chia; możesz użyć wody lub mleka jako bazy do puddingu. Nasiona chia będą wchłaniać płyn, w którym je umieścisz, więc zacznij od mniej niż pół filiżanki i dodawaj więcej w miarę potrzeby. Na przykład, zacznij od 2 łyżek wody/mleka i dodawaj więcej w miarę potrzeby, aż twój pudding osiągnie pożądaną konsystencję.
Drugi sposób to wymieszanie nasion chia z jogurtem. Użyj 1 łyżki stołowej na każde 2 filiżanki jogurtu; dobrze wymieszaj przed podaniem. Najlepszą odmianą nasion chia do użycia są białe nasiona chia, ponieważ dają lepsze rezultaty podczas gotowania lub pieczenia, ale wszystkie odmiany są równie dobre do jedzenia na surowo lub używania jako składnik w innych przepisach.
Podobne artykuły znajdziesz na stronie feedfit.pl