Kawa to napój wytwarzany z palonych ziaren kawy, które są nasionami jagód rośliny Coffea. Rodzaj Coffea występuje w tropikalnej Afryce (pochodzi z Etiopii i Sudanu) oraz na Madagaskarze, Komorach, Mauritiusie i Reunion na Oceanie Indyjskim. Gdy myślimy o najrozmaitszych kawach świata, nasze pierwsze typy to kawa filtrowana, espresso i cappuccino, jednak istnieje wiele odmian napojów kawowych, które można przygotować z tych ziaren.
Kawa jest ważnym elementem naszego codziennego życia. Jest to napój, który większość osób spożywa rano, niezależnie od pory i dnia. Jednak nie tylko stosowana jest jako środek pobudzający, ale również jako towarzysz, który pomaga nam się zrelaksować i zapomnieć o zmartwieniach.
Wszyscy wiemy, jak bardzo kawa może poprawić nasz nastrój, ale co z osobami uczulonymi na kofeinę lub tymi, które po prostu nie lubią jej smaku? Jeśli tak jest w Twoim przypadku, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! W kawach świata króluje szeroka gamma smaków i aromatów, które z pewnością zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych, nawet tych z przeciwwskazaniami.
Mnogość smaków kawy jest równie wielka jak różnice międzykontynentalne między ludźmi. Degustując w rozmaitych kawach świata znajdziemy taki aromat, który doskonale trafi w nasze gusta. Gdy już raz zasmakujemy jeden z tych prawdziwych, ziarnistych kawa, będziemy już zawsze tęsknić za prawdziwym smakiem kawy, lub kontynuować poszukiwania swojego smaku.